2011. november 23., szerda

Hamis ólomüveg táska

Már jó régen nem írtam, de nagy oka van annak! Kipurcant a gépemnek az ő alaplapja. Azután népet számoltam, jól el is fáradtam bele.
Most viszont már vagyok, tegnap órákon át a Nők Lapja Cafén keresgéltem egy leírást. Emlékeztem rá, hogy anno (2007-ben :-D) a foltvarró tábor után elkészítettem közkívánatra ennek a kis hamis ólomüveg táskának a leírását lépésről lépésre - akkor még a régi fotómasinám volt, a képek sajnos nem a legjobbak, de a lényeg talán látszik. A táska mérete 29 cm magas, 25 cm széles. Az alsó sarkokon kb 5 cm-es sugárral lekerekítve. Az oldala 10 x 85 cm. Az eredeti modellnek kis füle volt, én hosszúra csináltam az enyémet, mert jobban szeretem a vállamon hordani a táskákat.
Az első képen látható a minta, a pontos mérete 29 x 31,5 cm. A szabásmintát átrajzoljuk egy vetex ragasztós felére-a külső részen varrásráhagyást is.
A 2 sz. képen a minta-elemek belső ívének a megjelölését mutatom, ez azért fontos, mert a belső ívre PONTOSAN 5 mm-t kell ráhagyni a szabáskor, a többi oldalakon 10-12 mm a ráhagyás. Tehát ha bejelöltük minden elem belső - közepe felé eső oldalát, a mintát feldaraboljuk a szabáshoz.
3. kép: A kivágott minta-elemeket az anyagokra rajzoljuk, az a trükk - és fontos, hogy a színére kell rajzolni a szabásmintát. És gondosan ügyelünk az 5 mm-es és a szélesebb varrásráhagyásra.
4. kép: Az 5mm-es varrásráhagyásos oldalakra felvarrjuk a ferdepántot ehhez a blokkhoz kb. 2,5 méternyi kell, a szélessége legyen 3 cm, azzal könnyű dolgozni.

A felvarrt pánokat "felfelé" vasaljuk, majd a 6-os képen látható módon visszatűzzük a munka fonákján, a pánt tövébe. Ezzel a képpel azt mutatom, hogy a ferdepánt tövében kell letűzni a ferdepántnak a hátoldalra visszahajtott részét.
Miután mind a 12 darabot letűztük, - az 1 számút nem kell egyik oldaláról sem, mert mind a 4 oldala takarásban lesz - hozzákezdhetünk az összeállításhoz. Az 1. elemet rágombostűzzük a helyére a vetexre, majd a 2-es számú jön a helyére, mivel az anyagok nagyobbak a varrásráhagyás miatt, most segít sokat, hogy a színére rajzoltunk elő. A ferdepánttal szegett rész a szabásminta vonala fölé kerül, mert ennyivel nagyobb a darabunk, mint a szabásminta - azzal a bizonyos 5mm-rel.
A felgombostűzött elemet - minden egyes darabot sorban, egyesével - a géppel felvarrjuk a vetexre, lehet egyenes öltéssel is, meg ahogy én csináltam hímző öltéssel is. Ez látható a képen.
Ezt a képet azért csináltam, hogy lássátok, hogy milyen jól kiadja a mintát a színéről felrajzolt szabásminta, így könnyű a blokkot összeállítani.
És a végeredmény:

5 megjegyzés:

agibo írta...

Ez nekem nagyon tetszik. Köszönöm a kimerítő leírást.

F.Gina írta...

Csanakon varrtam ilyet néhány éve. Aztán már se a mintára, se a menetre nem emlékeztem, köszi, hogy feltetted ! Olyan kis mutatós :))

nana56 írta...

Nagyon szívesen!
Én is sok mindent elfelejtettem, még szerencse, hogy annak idején valaki kérte a mintát, és akkor nagy lelkesen fotóztam és felpakolásztam.
Igaz, nem semmi volt előkeresni, mert azóta ott én vagyok a Torolt_felhasznalo_928217. Zokon is vettem.

Lazanna írta...

Сумка КЛАСС!!! Переводчик нужен, хочется почитать. СПАСИБО!

Czkriszta írta...

Ez nekem is nagyon tetszik! Ha az időm engedi biztosan kipróbálom! Köszönöm!