2010. május 24., hétfő

A falióra új ruhája

Ha nem tudunk a gyerekszobába megfelelő színű faliórát beszerezni nem kell kétségbeesni, most megmutatom, hogy én hogyan öltöztetem át a legegyszerűbb órát.
Nem az én ötletem, az eredeti ebben az újságban jelent meg, én csak azt szeretném megmutatni, hogy a különböző méretű órákra hogyan tudjuk elkészíteni a "ruhát".
Az elülső lap szabásmintája három körből áll. A legkisebb, középső kör átmérője megegyezik az óralap átmérőjével, a második kör sugara az óra burkolat méretével egyezik meg a hátlapig. a haramadik kör pedig 3 cm-rel nagyobb sugarú, mint a második kör. Két réteg anyagot szabok ki, az egyik a második körnél, kb 0,5 cm-rel nagyobb, a másik a harmadik kör méretével megegyező.

A középső kört körbevarrom, kifordítom, letűzöm, és a két anyagot még letűzöm a második kör mentén is.
A hosszabb részt körbefércelem erős cérnával, két szállal, ügyelek rá, hogy egy darab cérnával varrok, mert azzal fogom összehúzni az anyagot, és erősen elkötni.
Az összehúzott anyagot a hátoldalon egyenletesen eligazgatom. Jó szorosan megkötöm, ehhez célszerű segédkezet igénybe venni, mert a saját két kezünk kevés hozzá.
Na, így néz ki összehúzva, a hátoldala.
Ezután a hátsó borítás méreteit is lemérjük, az első kör az óra hátsó részéhez, hogy a kezelő felülete szabadon maradjon, a második kör pedig az óra külső éle. Itt is rá kell hagyni még az eldolgozásra, kb 1,5 cm-t.
Külső él mérete. Bocsi a kép egy kicsit homályos, de épp kevés kezem volt kéznél...
Ezután megterveztem a szirmok méretét, én egy "negyedórára" négy darabot terveztem.
Kivágtam a szabásmintát, és kiszabtam annak alapján 16 db szirmot.
A szirmokat kevés vliessel kitömtem, és felraktam egyenletesen elosztva az óra hátuljára.
Utána felvarrtam a szirmokat, majd a hátsó borítót elkészítettem az elsőhöz hasonlóan. Annyi a különbség, hogy a 1,5 cm-es anyagtöbbletet aláférceltem a borító alá, szép egyenleten beráncolva.
Ezután rejtett öltésekkel felvarom a szirmokat átöltve az első borítóra.
Ez az óra nem az újság szerinti babával készült, hanem egy levelet kapott, katicabogárral sajnos nem fotóztam le készen, de majd szerzek róla képet.
És majd még felteszem a babás óra fotóját is, tehát folyt.köv!

4 megjegyzés:

Edina írta...

Igazán ötletes vagy, nagyon tetszik a felöltöztetett óra!!! :)

nana56 írta...

Köszönöm, nem az én ötletem, egy japán újságból származik, csak így alkalmazható más-más méretű órákra is.

Kaoka írta...

De jó ötlet! Nemrég vettünk egy fehér ikeás egyszerű faliórát a bölcsinkbe. Lehet, hogy én is felöltöztetem. Ugyen nem haragszol, ha lekoppintom a tiedet. Nagyon tetszik. :)

nana56 írta...

Azért tettem fel, hogy mások is használhassák. Jó munkát!